SKF Bearing Life Cycle - Rindus & SKF Adviseren

 

Inleiding tot de Bearing Life CycleElk lager heeft een zeker gebruiksduurpotentieel. Onderzoek heeft aangetoond dat om tal van redenen niet elk lager dit bereikt. Er zijn binnen de Bearing Life Cycle belangrijke stadia te onderscheiden die van grote invloed zijn op de gebruiksduur van het lager. Deze fasen zijn het selecteren en kopen van een lager, montage, smering, uitlijning, eenvoudige conditiebewaking en demontage.  

De stadia in de levenscyclus van een lager zijn uiterst belangrijk voor het maximaliseren van de gebruiksduur van het lager. Door het juiste lager voor de toepassing te selecteren, de juiste onderhoudspraktijken toe te passen en het juiste gereedschap te gebruiken, kunt u de gebruiksduur van uw lager aanzienlijk verlengen, het energieverbruik verminderen, de productiviteit en efficiëntie van de installatie verhogen en, niet onbelangrijk, de gezondheids- en veiligheidsomgeving aanzienlijk verbeteren door minder ongevallen en daardoor ook minder ziekteverzuim.

 
 
 

Belangrijkste oorzaken van voortijdige lageruitval

 
 

Slechte montage

Ongeveer 16% van alle voortijdige lager-uitval wordt veroorzaakt door een slechte montage (meestal overmatige of verkeerd toegepaste kracht...) of door onderhoudspersoneel dat niet bekend is met het juiste gereedschap. Voor bepaalde installaties zijn mechanische, hydraulische of warmtetoepassingsmethoden nodig voor correcte en efficiënte montage of demontage. Professionele montage, met behulp van gespecialiseerd gereedschap en speciale technieken, is een volgende positieve stap op weg naar maximale machine-uptime. 

 
 

Slechte smering

"Sealed-for-life" lagers kunt u monteren en verder vergeten, maar ongeveer 36% van de voortijdige lageruitval wordt veroorzaakt door onvoldoende smeermiddel of smeermiddel met onjuiste specificaties. Een lager dat niet goed gesmeerd is, valt onvermijdelijk lang voor zijn normale gebruiksduur uit. Omdat lagers meestal de slechtst toegankelijke onderdelen van machines zijn, is smeren soms lastig en is een onjuiste smeerpraktijk vaak de oorzaak van het probleem. 

 
 

Vervuiling

Ongeveer 14% van de lagers die vroegtijdig uitvallen, vallen uit door vervuilingsproblemen van lager en smeermiddel, veroorzaakt door slechte afdichtingen of onjuiste afdichtingskeuze. SKF voert een uitgebreid programma afdichtingen en biedt zowel standaard als klantspecifieke afdichtingen voor de meest moeilijke bedrijfsomstandigheden. 

 
 

Vermoeiing

Wanneer machines overbelast zijn of aan geïnduceerde belastingen onderhevig zijn door onjuist onderhoud, dragen de lagers vaak de gevolgen, wat resulteert in 34% van alle voortijdige lageruitval. Plotselinge of onverwachte uitval is ook te voorkomen, doordat verwaarloosde of overbelaste lagers gemakkelijk te detecteren 'early warning' signalen afgeven. 

 

Advies

Onze specialisten bij Rindus assisteren u graag, indien nog met de specialisten van de SKF fabriek, om de levensduur van uw lagers en lagerblokken te verlengen. Aarzel niet om ons te contacteren !